FIILIKSIÄ YRITTÄJYYSKASVATUKSESTA

RAHAA SAA JA ISKÄN AUTOLLA PÄÄSEE - VAI PÄÄSEEKÖ?

Elämämme on kokenut järisyttäviä muutoksia viime vuosikymmenien aikana. ”Helpot ja vakaat” työt ovat vähentyneet, ihmiset asuvat kaupungeissa ja koneet hoitavat ison osan päivän askareista. Samanaikaisesti ihmisten varallisuus on keskimäärin kuitenkin kasvanut mm. perintöjen seurauksena.

Palkkatyö ja yrittäminen ovat muuttuneet enempi suorittamiseksi - tekijöiltä vaaditaan koko ajan enemmän. Samalla digilaitteet ovat luoneet kaikille kokonaan uuden maailman, jossa ennen kaikkea nuorempi sukupolvi on kuin kotonaan. Oppilaan ja opettajan roolit ovat kääntyneet päälaelleen – nuoret opettavat nykyään vanhempiaan. Kaiken perusta on kuitenkin pitkälti entisellään – nuorten tärkeimmät kasvattajat ja kehittäjät ovat heidät omat vanhempansa. Jos vanhemmat laiskistuvat ja vaatimukset vähenevät, niin se näkyy suoraan nuorisossamme.

MITEN MUUTOS MEISSÄ SITTEN NÄKYY?

Me lasten vanhemmat olemme muutoksen keskellä enempi ja vähempi hukassa, ja nuoret eivät ole tyhmiä, he osaavat sopeutua loistavasti muuttuneeseen tilanteeseen. Lisääntyneet työpaineet ja muut haasteet johtavat liian usein arjen helpottamiseen ja mm. näennäiseen läsnäoloon. Käytännössä tämä näkyy esim. jatkuvana tv- ja kännykän ruudun tuijottamisena ja helpompana rahan antamisena. Koska työ ja elämä on raskaampaa, niin arjesta halutaan tehdä päinvastoin helpompaa.

Nuorissa kehitys näkyy mm. arjen perustaitojen hallinnassa, fyysisessä kunnossa, keskittymiskyvyssä ja pitkäjänteisyydessä. Koska meillä vanhemmilla on koko ajan muka kiire, niin nuoret totutetaan saamaan asioita helpolla. Vaikeat asiat ohitetaan ja ennen kaikkea me vanhemmat annamme luvan ohittamiseen liian helpolla.

ENTÄS SITTEN TYÖ JA YRITTÄMINEN?

Meitä ihmisiä löytyy moneen lähtöön. Osa todellakin yrittää, haluaa oppia ja luoda uutta. Ekamissa pitämissäni infotilaisuuksissa nämä ”nuoret yrittäjät” ovat erottuneet aina selvästi: he istuvat salin etuosassa ja kuuntelevat, ulkoinen olemus on siisti ja kännykkä ei ole ainakaan luennoitsijalle näkyvillä. Opiskelu koetaan tärkeäksi, vaikka samalla tiedetäänkin, että vakaan ja pitkäaikaisen toimeentulon saaminen on aiempaa vaikeampaa.

Mutta valitettavasti yrittäjiä on useasti luokassa liian vähän. Osa opiskelijoista näyttää olemuksellaan ja toiminnallaan aivan päinvastaista. Tiivistettynä ja valitettavasti - oppimista ja kuuntelua tärkeämpää on jokin ihan muu ja se näkyy mm. keskittymisessä.

Itse kasvoin tavallisessa keskiluokkaisessa perheessä. Rahaa ei ollut koskaan liikaa, mutta matkoilla käytiin. Sain viikkorahaa ja autoin vanhempia välillä enemmän ja välillä vähemmän. Työ oli vanhemmille se elämän keskeinen sisältö, se toi ystäviä ja hyvinvointia.

Vanhemmilta perin arvostuksen työhön ja koulussa opin arvostamaan opiskelua ja jatkuvaa uuden oppimista. Opettajien joskus ehkä liiankin kovat vaatimukset loivat pohjan hyvän, jonka päältä on ponnistettu.  Yrittäjiä ei lähipiirissä ollut, mutta sisäistä yrittämistä se ei estänyt, pikemminkin päinvastoin.

MITÄ PITÄIS TEHDÄ?

Tänään kaiken pitäisi siis olla kivaa, helppoa ja mukavaa. Mutta kuten tiedetään – todellisuus ei ole muuttunut mihinkään. Vaikeita hetkiä ja asioita tulee kaikille, jokainen tekee virheitä ja ilman yrittämistä ja jatkuvaa oppimista ei pääse eteenpäin.

Työn ja yrittämisen merkitys ei ole vähentynyt centtiäkään, vaan pikemminkin päinvastoin. Työn muodot ovat muuttuneet ja tänään osaamisensa myyminen, työn saaminen ja lopulta tekeminen vaatii koko ajan enemmän yrittämistä. Meidän vanhempien vastuu nuorison kouluttajana on entistäkin suurempi.

Meidän vanhempien pitäisi katsoa enemmän peiliin. Nuorisoa ei saa päästää liian helpolla. Koska koneet ovat helpottaneet arkirutiineja, niin haasteita täytyy etsiä muualta. Kaikkea yrittämistä ja oma-aloitteisuutta pitää kannustaa ja jokainen euro pitää ansaita omilla pikku kätösillään. Meidän vanhempien pitää luoda sääntöjä ja niitä sääntöjä pitää, myös meidän vanhempien, noudattaa. Yrittäjyyskasvatus tekee erinomaista työtä kouluissa ja oppilaitoksissa, mutta perustaa eli meitä vanhempia ei sekään pysty korvaamaan.

Rahaa saa ja iskän autolla pääsee – vai pääseekö?

Ainakin minulla kotona lapset saavat rahaa pieniä askareita tekemällä ja iskän autolla saattaa päästä silloin, kun se ei ole korjattavana.

t. neljän alaikäisen isä ja elämänkoulun jälki-istunnossa jatkuvasti istuva yritysneuvoja Kalle

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019