Asiantuntijan kynästä: Rahoitus ja yrittäjät

Asiantuntijan kynästä -sarja alkaa!

Asiantuntijan kynästä -sarjassa Kotkan-Haminan seudun asiantuntijaverkoston jäsenet pohtivat ajankohtaisia, yritystoiminnan eri teemoja koskevia aiheita omista näkökulmistaan. Luvassa on siis mielipiteitä, näkemyksiä, ruusuja, risuja, tiukkaa asiaa ja hyviä vinkkejä. Sarjan aloittaa KTM, KLT Anja Koskinen, joka toimii kotkalaisen taloushallinnon asiantuntijayritys Wallabian hallituksen puheenjohtajana.

Rahoitus ja yrittäjät

Suomi tarpoo lamassa, pientä nousua on havaittavissa, mutta Kymenlaaksossa se on vielä hyvin varovaista, ei tahdo nähdä, vaikka kuinka yrittäisi. Rahoitus, rahan riittävyys, maksuvalmius ovat asioita, jotka ovat nousseet kaikkein tärkeimmäksi viime vuoden aikana. Yksi syy rahan riittämättömyyteen on ollut pitkät maksuajat, joihin varsinkaan pienyrittäjillä ei ole juuri sananvaltaa. Ota tai jätä – tee työ ja odota 30 – 60 pv rahojasi tai ei työtä ollenkaan. Nykyisillä markkinoilla valinta on helppo, jotta yritystoiminta voisi yleensäkään jatkua, töitä tulisi olla. Jotta yritys pystyisi rahoittamaan tuon 60 pv, sen on turvauduttava myyntisaamistensa rahoitukseen. Mikään ei ole ilmaista, joten iso osa katteessa menee tuohon rahoitukseen. Usein kyseessä on ”ei niin vakavarainen yritys”, joten pankin korkomarginaali lainatulle rahalle on useita prosentteja. Toinen vaihtoehto on maksaa perintäyhtiöille, mutta se on vielä kalliimpaa. Siellä rahanlainaus maksaa jopa satoja prosentteja, jos lasketaan pääoman lisäksi laskutettavat kulut. 

Julkisuudessa puhutaan miten Suomessa tulisi olla kasvua ja kansainvälistymistä. Jos keksit jonkun idean, vaikka kuinka utopistisen, ja saat riittävän hyvät puolestapuhujat, voit saada rahoittajat uskomaan tulevaisuuteen. Varsinkin pelifirmoihin luotetaan, vaikka vain pari niistä on tehnyt kunnon tuloksen, useat tarpovat tappiollisen toiminnan kanssa. On hienoa, että meillä on kannattavia ja muutenkin hatun noston arvoisia suomalaisia peliyrityksiä, mutta niiden rinnalle tarvitsemme ihan tavallista toimintaa: kauppoja, liiketoiminnan palveluja, terveysalan toimijoita, kampaamoja, konepajoja, kuljetusliikkeitä ym. Kun tällainen ei niin seksikäs, ihan tavallinen pienyritys menee pankkiin pyytämään toimintaansa lisärahoitusta, pieneen investointiin tai käyttöpääomaksi, on vastaus usein kielteinen. Vakuuksien arvo on tippunut laman aikana huomattavasti, pieneen toimintaan ei luoteta, vakuudeksi tarvitaan tuplavakuudet, omakotitalot ja kaikki mitä omistat. Valtavasta vakuuksien määrästä riippumatta, jos satut saamaan lainaa, lainan hinta on ihan eri kuin suurissa hankkeissa. 

Siis, jos aiot pärjätä kilpailussa ja aiot kasvaa, laajentua, kansainvälistyä, älä pyydä 10-50 000 euroa vaan tee suunnitelma, jossa pyydät 500 000 euroa, sitten sinuun uskotaan ja voit saada niin veroille kuin eläkemaksuillekin maksuaikaa? Pääomasijoittaja on tulossa, neuvottelut käynnissä, mutta allekirjoitukset puuttuvat.  Jos vaan hermosi kestävät…….

Anja Koskinen, KTM, KLT

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy

Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA

Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA

Vaihde 040 190 2500

info@cursor.fi>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Rekisteriseloste

Evästeet

Copyright 2017