Nuori yrittäjä arvostaa yrityskummin apuja

 

Jake Ihalainen perusti Jaken Pölli -yrityksen 16-vuotiaana lukiolaisena. Yrittäjän taival käynnistyi omatoimisesti netistä löytyneillä tiedoilla, mutta sittemmin apuja ja vinkkejä on haettu ja saatu yrityskummitoiminnasta.

Naapurin mies ja tämän moottorisaha olivat alkusysäys Jake Ihalaisen uravalintaan.
- Naapuri purki rikkinäisen sahan osiksi, mutta ei enää saanut sitä ehjäksi ja tarjosi sitä minulle. Monta iltaa purin ja kasasin, kunnes sain sen toimimaan.

Kun oli oma moottorisaha, sitä piti päästä käyttämään ja kaatamaan puita. Kun puita kertyi, syntyi ajatus, että niitä voisi myydä muillekin. Oli aika perustaa oma yritys.   
- Yrityksen perustaminen netissä oli helppoa. Pian ymmärsin, että myös vastuuvakuutus pitäisi olla, kertoo yrityksen lukiolaisena perustanut Ihalainen.

Tärkeintä on viivan alle jäävä

Lukion jälkeen Jake Ihalainen opiskeli Kotkassa metsätalousinsinööriksi (AMK). Valmistuneelle olisi ollut töitä tarjolla muiden palveluksessa, mutta mies halusi jäädä Kotkaan. Suuren metsäyrityksen urakointisopimus varmisti työt omassa yrityksessä.

Ihalaisen yritys on toiminut 15 vuotta, mutta päätoimisesti hän on ollut yrittäjänä vuodesta 2013 lähtien. Tällä hetkellä yritys työllistää Jaken lisäksi kolme muuta vakituisesti. Työntekijöitä palkataan työmäärän mukaan: vuosi sitten keväällä oli enimmillään 15 henkilöä.  Keikkoja oli viime vuonna yli 600.

Päätoimiala on puunkorjuu. Yritys tekee myös FSC-sertifikaatin mukaisia hoitosuunnitelmia, joista vastaa metsätalousinsinööri Jari Lipiäinen. Asiakkaina ovat mm. metsäyritykset, kunnat ja kaupungit, seurakunnat ja yksityiset henkilöt.

- Liikevaihto on kasvanut 20 prosenttia joka vuosi. Mutta liikevaihdon kasvu ei ole tärkeintä, vaan se, mitä jää viivan alle. Investointeja on noin 200 000 eurolla, joka sisältää koneet ja hallin, Ihalainen arvioi.

Nuori yrittäjä ymmärtää levon ja loman merkityksen.
- Pidän pääsääntöisesti viikonloput vapaina ja lomailen. Vasta olin kaksi viikkoa Intiassa ja tullessani firman paperit olivat siistimmässä kunnossa kuin lähtiessäni. Kohta lähden Rukalle.

Kummitoiminnasta hyötyä

Vaikka yritys lähti liikkeelle hyvin omatoimisesti, myös tarjolla olevia apuja on hyödynnetty.

- Pro Agrian Sami Perttolan ja Finnveran Risto Rissasen kanssa mietimme hallin rahoitusta, mikä toteutui 100-prosenttisesti.

Jostakin silmiin tarttui myös juttu yrityskummitoiminnasta, joka jäi hautumaan mieleen. Netistä löytyi kaavake, jolla pystyi ilmoittamaan kiinnostuksensa toimintaan. Ihalaisen yrityskummina ovat toimineet Raino Ojansivu ja Ilkka Hasanen. Parhaillaan kummisuhde on muodostumassa kolmannen henkilön kanssa. 

- Yrittäjällä on tekemisen vauhti päällä, eikä aina ehdi muuta ajatella. Kummi on enemmänkin tehnyt kysymyksiä, kuin vastannut niihin. Erityisesti olemme hionneet markkinointiin liittyviä asioita: mistä palvelumme voisi helpoiten löytää. Yrityksen valtti on hyvä asiakaspalvelu, jota haluan entisestään kehittää.

Ihalainen kokee kummitoiminnasta olleen hyötyä yritykselle.
- Ehdottomasti. On hyvä, että joku kyseenalaistaa vakiintuneita toimintoja. Olisin jo aikaisemmin lähtenyt kummitoimintaan mukaan, jos olisin tiennyt siitä.

 

Kokeneita asiantuntijoita

Yrityskummit ovat kokeneista yritystoiminnan asiantuntijoista koostuva asiantuntijaverkosto, jotka maksutta toimivat yrittäjien hyväksi. Kotkan-Haminan seudulla toimintaa koordinoi Cursor, joka linkittää yrityksiä kummitoimintaan osana yrityspalveluaan. Kummit ovat valittuja ja kokeneita yritysjohtajia ja yritystoiminnan asiantuntijoita, jotka tukevat ja ohjaavat yritystoiminnan haasteissa ja liiketoiminnan kehittämisessä.

Eteläisessä Kymenlaaksossa seudun yhteyskummina toimii Cursorin entinen yrityspalvelujohtaja Markku Merovuo.
- Yrityksellä on oltava vähintään yksi tilivuosi takana, jotta kummin voi saada. Asenne on hyvä olla sellainen, että ei ihan kaikkea osaa ja on valmis kuulemaan muidenkin mielipiteitä. Ensin tavataan kerran kuukaudessa, myöhemmin noin kolmen kuukauden välein. Kummisuhde kestää yleensä vähintään vuoden, mutta ratkaistaan tapauskohtaisesti, Merovuo kertoo.

Lisätietoja kummitoiminnasta: www.yrityskummit.fi

https://www.cursor.fi/fi/uudista-yritysta/yrityskummi-yrittajan-tukena

 

Teksti: Mervi Liimatainen

Kuvat: Kari Taimisto ja Mervi Liimatainen

Business services

Invest in Kotka-Hamina region

About Cursor

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
Switchboard +358 40 190 2500
info@cursor.fi

>> More contact information

The regional development company for Kotka-Hamina, Cursor Oy, reinforces the region's expertise, competitiveness and attractiveness by developing corporate business. We serve all business people in South Kymenlaakso as well as people with start-ups and companies relocating in the region with matters regarding starting and developing companies. www.cursor.fi is a web-based service maintained by Cursor Oy, with information on Cursor's services and functions as well as information on the Kotka-Hamina region. Use of the service is free of charge and it does not require registration. We will be happy to receive your feedback on the website at the address info@cursor.fi.

Privacy policy

Cookie policy

Copyright 2019