Yrittäjyydessä on oma vapautensa

 

Vaikka pyhtääläinen Niko Westman solahti mukaan perheyrityksen ”vähän vahingossa”, ei hän vaihtaisi yrittäjyyttä pois.
- Tässä on omanlaisensa vapaus. Tykkään tästä, vaikka välillä alan epävarmuus stressaakin, arvioi Painotalo Westmanin nuori toimitusjohtaja.

Offsetpaino Westman Oy:n perustivat Nikon vanhemmat Lasse ja Pirkko 1982. He asuivat aikaisemmin Turussa, mutta perheen kasvaessa haluttiin takaisin kotiseudulle. Vinkkinä kuultiin, että painolle voisi olla seudulla tarvetta. Niin ruotsinlaivan baarimikko-rumpali vaihtoi painoyrittäjäksi Kotkaan.  

Perheen nuorimmainen Niko pyöri yrityksessä nuoresta, mutta tarkoitus oli työskennellä tuotantotalousinsinöörinä muualla. 
- Kun valmistuin 2007, ei alan töitä heti löytynyt. Tulin mukaan yritykseen ja kypsyin yrittäjyyteen. Muutama vuosi ajettiin sukupolvenvaihdosta, toimitusjohtajana aloitin viime vuonna, Westman kertoo.

Osakeyhtiöstä Nikolla on suurin osuus, muut omistajat ovat isä Lasse ja veli Toni. Painossa työskentelee Nikon lisäksi Ari Rytkönen, joka vastaa painamisesta ja jälkikäsittelystä. Kaikki muu, kuten tilaukset, markkinointi ja laskutus, ovat Nikon työsarkaa. 

Ala muuttunut paljon

Yritys aloitti perinteisenä offsetpainona tehden mm. lehtiä, esitteitä ja jäljentäviä lomakkeita. Digimurroksen myötä 2000-luvulla yritykseen tuli digipaino ja suuremmat tulosteet. 
- Enää ei paineta suuria määriä varastoon, vaan tarpeen mukaan pieniäkin määriä kustannustehokkaasti. Meillä on valttina palvelun nopeus: sähäkästi saatamme saada jopa samana päivänä tilauksen läpi. 

Myös valmistustekniikka on muuttunut paljon. 
- Aiemmin painoaineisto ladottiin, kuvattiin kameralla ja niistä valotettiin painolevyt. Nykyään painoaineistot tulevat sähköisinä ja niistä tehdään offsetpainoon painolevyt tai vaihtoehtoisesti painetaan digipainolla suoraan aineistosta.

Painotalo tekee yhteistyötä myös muiden painojen kanssa. Jos jotakin työtä ei voi omassa painossa tehdä, se hankitaan muualta tai asiakas ohjataan suoraan kumppaniyritykseen.
- Työn määrää on vaikea ennustaa.  Välillä on pari viikkoa kädet täynnä työtä, välillä hiljaisempaa. Kuukausiliikevaihdot saattavat olla hyvin erilaisia eri vuosina. Kuntavaalit ovat meille työteliäintä aikaa. 

Paikallisuuden suosiminen tärkeää

Vaikka Kotkan-Haminan seudun sijoitus mm. kunnan ja yrittäjien yhteistyötä mittaavassa ELPO-kyselyssä ei ole kovin mairitteleva, ei nuori yrittäjä löydä moitittavaa.

- Kotka on hyvä paikka yrittää, Westman arvioi. Samalla hän painottaa paikallisten hankintojen merkitystä.

- Kotkan Kauppatien järjestämät Puotipäivät muistuttavat paikallisten ostojen tärkeydestä. Meilläkin pienenä yrityksenä on kaksi valtakunnallista ketjuyritystä kilpailemassa. Valitettavan usein ostopäätöksen  määrää pelkästään halvin hinta. Paikallisuuden suosiminen hyödyntäisi kaikkia.

Cursorin klubiyritys

Vuosien varrella yritys on tehnyt yhteistyötä Cursorin kanssa.
- Kun yritys täytti 30 vuotta, tehtiin ilmeen uudistus ja otettiin käyttöön Painotalo Westman -nimi. Tällöin kävimme Kallen kanssa (yritysneuvoja Kalle Kallionpää) läpi liiketoimintasuunnitelmaa ja saimme hyviä neuvoja ja ohjausta.

Yritys on mukana Cursorin markkinointiklubissa, jossa pienellä summalla pääsee mukaan mm. yhteismarkkinointiin ja yhteisiin tilaisuuksiin.
- Olemme pitäneet tärkeänä olla mukana. Olemme myös painaneet Sydän-lehden viime vuosina, Westman kertoo.

Vuosien varrella yrityksellä on ollut monenlaisia vaiheita, kuten 1990-luvun laman tiukat vuodet. Hyvästä työstä ja yrittäjyydestä yritys sai Pyhtään yrittäjäpalkinnon 2016.
- Näen printillä tulevaisuuden. Jos se joskus kuolee, ei kuitenkaan meidän aikanamme. Painotuotteen hypistely antaa ihan erilaisen fiiliksen kuin sähköinen laite. 

Teksti: Mervi Liimatainen
Kuvat: Mervi Liimatainen ja Offsetpaino Westman Oy

Business services

Invest in Kotka-Hamina region

About Cursor

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
Switchboard +358 40 190 2500
info@cursor.fi

>> More contact information

The regional development company for Kotka-Hamina, Cursor Oy, reinforces the region's expertise, competitiveness and attractiveness by developing corporate business. We serve all business people in South Kymenlaakso as well as people with start-ups and companies relocating in the region with matters regarding starting and developing companies. www.cursor.fi is a web-based service maintained by Cursor Oy, with information on Cursor's services and functions as well as information on the Kotka-Hamina region. Use of the service is free of charge and it does not require registration. We will be happy to receive your feedback on the website at the address info@cursor.fi.

Privacy policy

Cookie policy

Copyright 2019