Uusi risukauppias juurtui Puutarhalinnaan vanhan omistajan vanavedessä

Kun Tintti Siik osti Jukka Söderholmilta Onnenpensaan, siitä tuli Puutarhalinna ja entisestä työntekijästä uusi työnantaja. Cursor auttoi omistajanvaihdoksessa.

Olisivatpa mummi ja pappa olleet näkemässä! Se kävi Tintti Siikin mielessä, kun hän vietti Puutarhalinnansa avajaisia viime vuoden elokuussa Kotkan Kyminlinnassa.

— Isovanhempani perustivat tälle tontille Harvialan taimimyymälän 1960-luvun lopussa, mistä asti tässä on puutarhamyymälä ollut. Pappa tiesi niin paljon kasveista, ja olisi ollut miljoona asiaa, joita olisin voinut häneltä kysyä. Uskon, että he olisivat olleet ylpeitä minusta, Siik kertoo. Nyt jo edesmenneet isovanhemmat myivät aikoinaan Kyminlinnan yrityksensä ja perustivat puutarhan Lohjalle, jossa Sari Siik on lapsuutensa viettänyt. Ympyrä sulkeutui, kun Siik osti yrityksen takaisin sukuun Jukka Söderholmilta, joka ehti olla Kyminlinnassa Onnenpensas-myymälässään risukauppiaana yli 30 vuotta. 

— Jukka nimitti itseään risukauppiaaksi, ja ajattelin jatkaa tätä kymiläistä huumoria, sanoo Siik, joka tituleeraa itseään yrityksensä nettisivulla siksi nuoremmaksi risukauppiaaksi.

Avomies usutti ostamaan

Puutarhuri oli jo lapsena ollut Siikin toiveammatti, mutta elämä vei ensin muihin töihin ja ammatteihin. Jouluna 2013 hän meni kiireapulaiseksi Onnenpensaaseen ja siitä lähtien homma oli selvä: Siik halusi puutarhuriksi. Seuraavana vuonna hän pääsi Harjun oppimiskeskukseen, ja koko opiskeluajan hän oli työharjoittelussa Onnenpensaassa. Valmistujaisjuhlia vietettiin keväällä 2016.

— Jukka kysyi silloin, kiinnostaisiko minua ostaa Onnenpensas, ja hän jäisi eläkkeelle. Ajattelin, etten voi millään vielä siinä kohtaa alkaa yrittäjäksi, kun olen vasta valmistunut ammattiin. 

Seuraavana syksynä Siikin avomies alkoi kuitenkin kysellä, onko Onnenpensas vielä myytävänä ja eikö juuri nimenomaan hänen pitäisi ostaa se pois kuleksimasta.
— Siitä se sitten käynnistyi, ja alettiin käydä läpi kaikkea, mikä liittyy omistajanvaihdokseen. Onneksi ehdin olla vuoden verran ennen yrittäjäksi ryhtymistä Jukan takapiruna oppimassa ja ottamassa selvää kukka- ja puutarhakaupasta kaiken, mitä suinkin pystyin. 

Roolin vaihdoksesta työpaja

Yrittäjyys ei ollut käytännössä ennen Puutarhalinnakaan Siikille uppo-outoa, sillä hänen isänsä on kuljetusalalla yrittäjänä ja äiti parturi-kampaamossa.

— Ehkei itse yrittäjyydessä ollutkaan mitään sellaista, mikä ensin jarrutti ajatusta Onnenpensaan ostamisesta, vaan oma epävarmuus siitä, onko juuri valmistuneella vielä riittävää ammattitaitoa tähän kaikkeen.
Yrittäjäelämän koukerot aukenivat myös teoriassa, kun Siik suoritti 2016—2017 yrittäjyyden ammattitutkinnon Ekamissa. Tutkintoa suorittaessaan hän teki esimerkiksi perinpohjaisen liiketoimintasuunnitelman omaa yritystä varten ja hankki näkemystä siitä, mitä kaikkea yritys tarvitsee toimiakseen.
— Jouduin ottamaan tutkinnossa kaikesta mahdollisesta selvää, ja viimeistään siinä vaiheessa tajusin, että hyvä kirjanpitäjä on yrityksessä suuri ja tärkeä apu. 

Cursorilta tärkeää apua

Kun Siik oli saanut rahoituksen järjestymään, hän ja Jukka Söderholm kävivät Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:llä selvittämässä, miten omistajanvaihdos tapahtuu ja ovatko sovitut kauppahinnat ok. Lopulta sopimukset tehtiin lakimiehen kanssa, ettei mitään jää huomaamatta.

Cursor tuli apuun myös siinä vaiheessa, kun Siik tunsi tarvitsevansa apua uudessa roolissaan, eli esimiehenä olemisessa. Aikaisemmin hän oli ollut Onnenpensaassa yksi työntekijöistä, mutta nyt Puutarhalinnassa hänestä oli tullut entisten työkavereidensa uusi pomo.
— Oli pakko oppia sanomaan ei joihinkin asioihin, vaikka oma luonne sanoi muuta. Cursorin järjestämästä työpajasta työnantajan ja työntekijän välisistä suhteista oli meille kaikille hyötyä, ja se otettiin hyvin vastaan.

Siik patistaa kaikkia yrityksen perustajia käyttämään ulkopuolisia ammattilaisia apuna, ja hyödyntämään heidän tietotaitoaan, ettei turhaan joudu kompastelemaan yrittäjyyden polulla. Ulkopuoliset saattavat myös nähdä jotain sellaista, joka voi jäädä itseltä huomaamatta.
— Yrittäjien yhdistyksistä saa myös apua, ja verkostoituminen kannattaa. Olen saanut paljon vertaistukea esimerkiksi Kotkan seudun Yrittäjänaisissa mukana olevilta.

Kaiken kauniin keskellä

Puutarhamyymälä ei ole kuin mikä tahansa kauppa. Kauniiden kasvien keskellä työskenteleminen on Siikin mielestä aina rauhoittavaa, oli sitten kiihkein joulu- tai kevätsesonki.
— Tässä työssä voi olla luova, ja on ihanaa päästä toteuttamaan asiakkaiden kanssa heidän unelmiaan. Kaikki rauhoittuvat kasvien keskellä, niin me työntekijät kuin asiakkaatkin. Sen huomaa esimerkiksi jouluna, kun jonot ovat pitkät, mutta silti kaikki ovat hyvällä mielellä.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden omistajan hyvin vastaan. Kaikkia muutoksia ei tehty kertarysäytyksellä, vaan pikku hiljaa uutta ja vanhaa rinnakkain vieden.
— Jukka oli viime syksynä täällä tukena ja turvanani. Eikä häntä ole vielä nyt keväälläkään mihinkään häädetty, kun on aina silloin täällä käynyt, Siik nauraa.

 

Tintti Siik Puutarhalinnassa, kuva: Lukas Pearsall, Kaakon Viestintä

Vinkkejä yrityksen omistajanvaihdokseen:

Mitä etuja omistajanvaihdoksesta on verrattuna esimerkiksi yrityksen perustamiseen, Cursorin yritysneuvoja Kalle Kallionpää?
— Yrityksellä on valmis asiakaskunta ja toimiva liiketoimintakonsepti. Mahdollisesti myyjän tuki alkuvaiheessa ja uutta yritystä nopeampi pääsy markkinoille. Toimialan kilpailu ei lisäänny.

Mikä omistajanvaihdoksessa menee yleisimmin pieleen?
— Myyjä saattaa arvioida yrityksensä arvon liian korkeaksi tai yliarvioida liiketoiminnan kehittymismahdollisuudet, koska hänelle on vuosien kuluessa syntynyt kiintymys yritykseen ja siten hän on saattanut sokeutua sen kehitysmahdollisuuksiin. Ostaja puolestaan voi yliarvioida omat kykynsä ja mahdollisuudet esimerkiksi rahoituksen saamiseen.

Mistä kaikista asioista osapuolten kannattaa sopia?
— Ensimmäiseksi salassapitosopimuksesta. Kannattaa tehdä mahdollinen aiesopimus tai esisopimus yrityskaupan toteuttamisesta. Kauppakirja kannattaa tehdä mahdollisimman tarkaksi, eli mitä ostetaan, mikä on hinta, miten se määritellään, myyjän rooli tulevaisuudessa ja niin edelleen.

Mitä omistajanvaihdoksessa ostajalta vaaditaan?
— Salassapitosopimus myyjän kanssa. Kokemusta ja osaamista ostettavan yrityksen toimialasta sekä huolellista perehtymistä yrityksen talouteen ja kannattavuuteen vähintään kolmelta viime vuodelta. Perehtyä kannattaa myös tuotteisiin ja kehittämistarpeisiin.

Entä myyjältä?
— Salassapitosopimus ostajan kanssa. Lisäksi myyjän on mietittävä, mitä myydään ja tarvittaessa ”siivottava” liiketoimintaan kuulumaton omaisuus pois yrityksestä. Myyjän on oltava rehellinen ja valmis toimittamaan dokumentteja ostajalle.

Mistä kannattaa kysellä apua?
— Meiltä Cursorilta annetaan veloituksetonta perusneuvontaa Kotkan-Haminan seudun asukkaille. Myös pankeista voi kysellä.

Teksti: Kaakon Viestintä, Liisa Kukkola. Juttu on julkaistu huhtikuussa 2018 Kymen Sanomien kaupallinen yhteistyö -osiossa.

Kuva: Lukas Pearsall, Kaakon Viestintä.

Business services

Invest in Kotka-Hamina region

About Cursor

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
Switchboard +358 40 190 2500
info@cursor.fi

>> More contact information

The regional development company for Kotka-Hamina, Cursor Oy, reinforces the region's expertise, competitiveness and attractiveness by developing corporate business. We serve all business people in South Kymenlaakso as well as people with start-ups and companies relocating in the region with matters regarding starting and developing companies. www.cursor.fi is a web-based service maintained by Cursor Oy, with information on Cursor's services and functions as well as information on the Kotka-Hamina region. Use of the service is free of charge and it does not require registration. We will be happy to receive your feedback on the website at the address info@cursor.fi.

Privacy policy

Cookie policy

Copyright 2019